fredag 25 april 2014

Att publicera en bok - mirakulöst lätt.

Jag "återvände" i höstas till ett vägskäl i mitt liv, en händelse som blev anledningen till att jag skolade om mig från ingenjör till psykosyntesterapeut 25 år sedan - ett lappkast från fyrtio års ateism till att bli troende. Vägskälet kom 1986 när jag läste boken En Kurs i Mirakler (EKIM), och den ledde mig så småningom in på transpersonell psykologi ("transpersonell"=bortom/över personligheten), och till att jag utbildade mig på PsykosyntesAkademin 1989-1993.

Jag "återvände" genom att lägga ut en ny e-kurs på PsykosyntesForums hemsida, Ett psykosyntesperspektiv på EKIM. När jag skrev kursen gick jag igenom boken igen, och kände att jag läste den med nya ögon.

Efter att ha gjort e-kursen, fick jag en ingivelse att skriva en delvis självbiografisk bok om EKIM. Boken heter Stairway: 10 steg till himlen, och är en äventyrsbok i science-fiction-format.

Nu kommer jag äntligen till det här blogg-inläggets ämne: hur det är att publicera en bok i dag.

Jag var fullständigt novis som författare och bokutgivare, så jag började med att maila alla svenska bokförslag med nyandlig inriktning. Jag fick svar från några, de flesta avböjde, några erbjöd sig att titta igenom boken, men det skulle kosta 1500 kr. Tryckning av en preliminär upplaga på 1000 skulle kosta cirka 15-20000 kr. Orimliga kostnader för en ensamföretagare...

Jag satte mig sedan in i Amazons print-on-demand och e-boks-utgivning, och fick en uppenbarelse. Jag laddade upp min word-fil, gick igenom ett lättbegripligt editeringsprogram för att formatera den till lämpligt pocketbok-format, designade omslaget med hjälp av ett annat lättanvänt program, och publicerade boken i eget förlag, både på svenska och på engelska. Allt detta tog en vecka och kostade inget. Amazon tar betalt med 30% provision när boken säljs, och den tryckta boken trycks när den beställs. Jag beställde 10 exemplar och hade dem i brevlådan efter tre dagar!

Här är en bild på omslaget, utvikt så att baksidan är till vänster:

 Stairway

Jag har svårt att förstå hur de traditionella förlagen kommer kunna konkurrera med detta...

Jag började att skriva boken i mitten av januari i år 2014, och i mitten av april kom den ut på två språk i fyra olika e-boksformat och som pocket och marknadsförs på alla Amazon-siter plus på PsykosyntesForum.seDetta tog alltså tre månader.

Om du går i bokskrivartankar - kolla med mig så kan jag ge dig tips.

Inga kommentarer: