söndag 28 mars 2021

Konspirationsteorier

 

I dessa tider hävdar många att de förmedlar ”Sanningen” med stort S. Massmedia, sociala media och internet har gjort det möjligt för oss att vara oerhört välinformerade och oerhört felinformerade, samtidigt. Kan det till och med finnas en risk att man drabbas av tankevirus som gör att man tappar färgseendet och ser världen i svart och vitt?

Hur finner man ”sanningen” om någonting som helst? Är hjärnan rätt verktyg för det, eller hjärtat? Eller är kanske en kombination av bägge bra? Kanske man då inte riskerar att sund vaksamhet blir till misstänksamhet, att tillit till människors inneboende godhet blir till misstro?

Det som lärs genom sinnet stuvar bara om verkligheten. Sinnet håller sedan fast vid den nya verkligheten som en ny uppsättning regler, utan att det förändras. Det ser verkligheten genom dessa nya mentala konstruktioner och kallar det ett nytt sätt att se. För att upprätthålla sin nya verklighet måste det insistera på att andra lyder dessa nya regler. Sanningen har blivit funnen, säger det, och den finns ’här’ i dessa nya regler och inte i de där gamla. Sinnet kommer sedan att säga åt dig hur du ska känna enligt dess regler och förhindra alla sätt att känna, alla sätt att vara som verkar motsäga dessa regler, som om det, tack vare dessa regler, vet hur allt är.

Den säkerhet du söker väntar alltid på någonting som du ännu inte har – en viss information, en viss garanti, vissa bevis eller en viss bekräftelse. Du kanske tänker att om du har ’rätt’ blir du framgångsrik, om du är ’framgångsrik’ kommer du att vara säker, om du är ’god’ kommer det att gå bra för dig. Du ser inte dessa sätt att tänka som idéer knutna till vinst och förlust, men det är de. Allt tänkande av typen ’om det här, i så fall det där’ är ett tänkande i termer av vinst och förlust. Det är därför vi har försökt lämna tänkandet bakom oss. Denna övertygelse om vinst och förlust är en hörnsten i ert varseblivningssystem, sett utifrån inställningen ’om det här, i så fall det där’. Den styr din tillvaros natur därför att du har gjort den till härskaren genom att överge Guds lagar. Guds lagar är kärlekens lagar. I kärlekens lagar finns det ingen förlust utan endast vinst.

(En kurs i kärlek)

1 kommentar:

Unknown sa...

sanning är beska grejer som dom flesta avskyr