tisdag 30 mars 2021

Glad Påsk

 

Eftersom korsfästelsen vid tiden när det hände sågs som en offerhandling av de som följde judisk tradition, så valdes korset som symbol av de som byggde upp den kristna kyrkan. För dem betydde korsfästelsen att Gud offrat Jesus för människornas skull.

Men denna symbol började inte användas förrän flera hundra år förflutit. Under de första århundradena efter Jesu död användes i stället fisken som symbol för Jesus, som ett hemligt tecken till andra invigda. Fisk heter ichtys på grekiska och bokstäverna är de grekiska begynnelsebokstäverna i ”Jesus Kristus, Guds son, Frälsaren”.

Det budskap dessa invigda ville sprida var den glada nyheten om att Jesus besegrat döden i och med sin uppståndelse, och om Jesu löfte ”Jag är med er till tidens slut”.

Återigen erbjuder jag mitt liv som levnadsexempel och upprepar ånyo det budskap som uttrycktes i En kurs i mirakler: den sanna meningen med korsfästelsen är att den var det slutgiltiga och definitiva slutet på all sådan rädsla och alla sådana myter. Alla sådana rädslor togs till korset med mig och förvisades genom uppståndelsen av den härlighet som är vår.

Var inte rädda. Mina bröder och systrar i Kristus, inse att det inte finns någon orsak till rädsla. Du kan inte flyga för nära solen. Du kan inte längre låta dig luras av tragiska berättelser eller av fallna hjältar. Din berättelse handlar om härlighet. Din storhet kan inte längre förnekas, om inte du förnekar den.

(En kurs i kärlek)

Det låter nästan som om Jesus hade kunnat avsluta denna mening med orden Glad Påsk!

(Du vet väl att du kan få påskens budskap varje helgdag via epost från Mirakelkalendern?)

Inga kommentarer: