söndag 21 mars 2021

Tillit eller misstro

 

Bilden, förutom att felaktigt anta att Jesus inte vet vad som pågår just nu i världen, sätter ändå fingret på något viktigt: ska jag låta mitt handlande baseras på tillit eller misstro?

Jag tror att Jesus hade valt att lita på att experter och sjukvård drivs av omsorg om oss. Han hade förmodligen valt att sätta på sig munskydd och att låta vaccinera sig. Inte för att han hade varit rädd för sjukdomen, utan i omsorg om de han kunde komma att smitta och i omsorg om alla de som sliter för att skydda och bota.

Tänk hypotetiskt – anta att 1000 människor har möjlighet att aktivt påverka ditt liv just nu. Många av dessa är förmodligen folkvalda politiker, myndighetsexperter och journalister.

Valet av misstro: du väljer att tro att 900 av dessa 1000 drivs av egoistiska motiv, att de vill möta sina egna behov på bekostnad av dina, att de har en dold agenda. Du bryter därför kontakten med dem, för att skydda dig själv. Att 10 av de 100 du har fortsatt kontakt med själva drivs av misstro kommer du inte att inse, eftersom ni har samma drivkraft. Att många av de 900 som du bröt kontakten med faktiskt ville dig väl får du aldrig reda på. Nu återstår det 90 personer som både vill dig väl och som aktivt kan påverka ditt liv på ett positivt sätt.

Valet av tillit: du väljer att tro att alla 1000 vill dig väl, att de gör sitt bästa, och att de använder vetenskap och sunt förnuft styra sitt handlande. Ditt val kommer få dig att ha fortsatt kontakt med dem, låta dem kunna påverka ditt liv. Tack vare att du har fortsatt kontakt upptäcker du efter ett tag att 100 av dessa tyvärr styrs av rädsla, och därför inte låter sunt förnuft styra sitt handlande. För att inte låta dem skada dig (och därmed sig själva) skyddar du dig därför mot deras påverkan. Nu återstår det ändå 900 personer som du kan lita på, och som du låter påverka ditt liv på ett positivt sätt.

Vilket av dessa val verkar förnuftigast?

(Den hypotetiska tanken jag har formulerat här är inspirerad av boken ”I grunden god” av Rutger Bregman, https://www.adlibris.com/se/bok/i-grunden-god-en-optimistisk-historia-om-manniskans-natur-9789127168701 )

Jesus säger i En kurs i kärlek att valet av kärlek är att välja att aktivt vara i relation, med andra, med situationer, med världen.

Att leva i relation är att leva från ditt centrum, hjärtat i ditt Själv. Det är fullkomlig tillit till själva relationen, snarare än till sinnet. Således återspeglar dina handlingar det rätta svaret på den relation som uppstår i nuet, snarare än på dina förutbestämda åsikter om andra, tidigare bedömningar som ditt sinne en gång gjorde och litar på av gammal vana, eller dina funderingar över vad situationen kan betyda för din framtid. Det är inte det individuella ’du’ som dikterar dina svar på olika situationer, baserade på ytliga tolkningar av vad dessa situationer innebär. Det är snarare duet i och inom relationen som svarar utifrån den kunskap som erhållits genom relationen.


Inga kommentarer: