måndag 12 april 2021

Inre Frid

 
Många ser lycka som ett mål att sträva efter. Men, lycka är en känsla i stunden, en som kan ha uppstått för att ett viktigt behov man har möts. Frid, däremot är ett känslotillstånd, som kan finnas hela tiden.

Jag tror munkkollegan på bilden har fel - man kan uppnå inre frid och behålla denna frid även om det bubblar i magen…

Men hur uppnår man inre frid?

De flesta världsreligionerna är ganska överens om att det finns en väg: förlåtelsens och kärlekens väg.

I En kurs i mirakler och En kurs i kärlek framhålls att denna väg behöver aktivt väljas, i varje situation som väcker tankar om dömande och avståndstagande.

Hur kan jag övertyga dig om att frid är det som du vill ha när du inte vet vad frid är? De som en gång dyrkade guldkalvar gjorde det därför att de inte kände till något annat val. En kärlekens Gud var en lika främmande föreställning för dem som ett liv i fullkomlig frid är för dig nu. … Hur kan jag göra friden attraktiv för dig som inte känner den? Bibeln säger: ’Solen skiner och regnet faller över ond som god.’ Varför tror du då att frid är evigt solsken? Frid är endast njutningen av regn och solsken, natt såväl som dag. Om du låter bli att avkunna en dom över den, lyser friden över allt du ser och över varje situation du möter. Även situationer är relationer. När friden kommer in i dina relationer, är även situationerna vad de är avsedda att vara och betraktas i himlens heliga ljus. Situationerna ställer inte längre den ena mot den andra och gör det omöjligt för någon att uppnå vad den vill uppnå. Utmaningen nu ligger i skapande snarare än i fullbordan. Med frid uppnås fullbordan på det enda område där det är meningsfullt att önska den. Med din fullbordan kommer friheten och utmaningen i att skapa. Skapande blir den nya frontlinjen, uppgiften för dem som är alltför unga för att slå sig till ro, fortfarande alltför intresserade av livet för att välkomna dödens frid. De som inte kunde förändra världen ett dugg genom sina ständiga ansträngningar, skapar i frid världen på nytt.

(En kurs i kärlek)

 Inre frid beror på valet mellan att låta kärlek styra ens tankar och handlingar, eller att låta rädslan göra det. Men oftast sker valet undermedvetet, instinktivt, ”på autopilot”. Ett sätt att medvetandegöra sina inre val är att i varje situation observera sig själv, utan att döma - observera tankemönster, känslor, hur kroppen känns. Om dessa ger en positiv energi, är man förmodligen på rätt väg. Om de dränerar en på energi, kan man vara på fel väg.

Följande bild visar hur olika sinnestillstånd antingen ger eller dränerar en på energi. Sinnestillståndet ”sällhet” innebär känslotillståndet frid. ”Vattendelaren” går bestickande nog mellan mod och högmod.


Längst ned i ovanstående bild åskådliggörs en underliggande konflikt - mellan längtan efter enhet, med andra och med Gud, och längtan efter att som ego vara oberoende och ”fri”. Kärlek leder till enhet, rädsla skapade egot.

De olika nivåerna i sinnestillstånd är kopplade till typiska tankeprocesser, till självbild och till vilken Gudsbild man har. Att i olika livssituationer observera sig själv med avseende på dessa kan vara ett bra sätt att hålla koll på var på vägen mot Inre Frid man befinner sig för tillfället. Följande bild kan ge ledtrådar i denna självobservation:


Läs mer om hur du kan lära dig att släppa känslotillstånden i undre halvan i bilden ovan:


Inga kommentarer: