söndag 25 april 2021

Tack goda Gud

 

Gud är förstås varken man eller kvinna, men omfattar ändå både det maskulina och det feminina. I världen kommer kvinnors kraft och kvinnors sätt att veta alltmer i förgrunden. Sker kanske detta också i det andliga?

Vi går nu in i slutstadiet av vad som kan förverkligas genom fullbordan av Jesu väg och början på fullbordan av Marias väg. Detta slutstadium för fullbordan av Jesu väg är det stadium där vi interagerar med världen, det är miraklernas tid, slutet på det gamla och början på det nya.
(
En kurs i kärlekEKIK)

Vad menas med Jesu väg och Marias väg?

I EKIK beskrivs det så här:

Jesu väg representerade fullskalig interaktion med världen, och demonstrerade myten om dualiteten, formens död, andens uppståndelse. Marias väg representerade inkarnation genom relation och demonstrerade föreningens sanning, formens födelse och kroppens uppstigning. … Marias väg var skapandets väg, vilket var en representation och en förberedelse för dem som ville närma sig Kristus-medvetandet genom relation. … Båda vägarna var nödvändiga.

Det faktum att Jesus var man kan ha bidragit till att Jesu väg historiskt, exempelvis i Bibeln, har lyfts fram som det levnadsexempel vi ”ska” följa. Många har också gjort det, med goda resultat. Men många, framför allt män, har missförstått Jesu ursprungliga kärleksbudskap. De har då ofta förvanskat det, till och med missbrukat det, med fruktansvärda följder.

Många kvinnor har i tysthet följt Marias väg, medvetet eller omedvetet, och detta har bidragit mer än många förstår till mänsklighetens psykologiska och andliga utveckling under de gångna två tusen åren. Kunskapen om detta har funnits, men aktivt förträngts av män i maktpositioner. (Läs om detta i ”Guds olydiga revben”, en bok som för mig var en riktig ögonöppnare. Läs min recension.)

Jesus säger i EKIK att båda vägarna är nödvändiga, men säger också att Jesu väg kommer att nå sin fullbordan i vår tid, att alla till slut kommer att följa Marias väg, både män och kvinnor.

Vad innebär nu detta? I EKIK beskrivs det så här:

Den ena vägen innebär att vara aktiv. Den andra vägen innebär att vara receptiv. Vägarna är likväl inte mer åtskilda än Jesus var från Maria – eller någon mor är från sitt barn. Vägarna är snarare komplementära och symbiotiska.  … Maria representerar den relation som sker i det inre, Jesus den relation som sker med världen. Likaledes gör var och en av er. Dessa två vägar representerar också Gud och Kristus-medvetandet, utsträckandet av Gud. Gud är allting i himlen och på jorden och Gud finns i allting i himlen och på jorden. Således representerar Gud världen utanför. Kristus-medvetandet är Gud inom dig, din särskilda manifestation av Gud och relation med den Guden i ditt inre.

Jesus berättar i EKIK om sin uppenbarelse:

Medan jag inväntade min död blev jag förunnad gåvan av att veta vad som skulle ske genom min uppståndelse. Detta försökte jag vidarebefordra i de enklaste ordalag. Jag försökte förmedla att eftersom jag skulle dö och uppstå i en ny form, skulle även ni det; att denna nya form skulle finnas inom er; att ni skulle bli Kristi Kropp och att givande och mottagande skulle vara fullbordat.

Ni är Kristi Kropp.

Vad kommer det att innebära att få till stånd föreningen mellan det manliga och kvinnliga, mellan tanke och handling, mellan inspiration och manifestation? Det kommer att innebära förening och en tid av mirakler. Det kommer att innebära att ni är Kristi levande Kropp.

Detta sker redan, i den vidaste av bemärkelser. Allt eftersom egot har blivit hotat och tillåtit en annalkande inre vägledning, har både män och kvinnor börjat arbeta med de delar av sig själva som egot har minst kontroll över. För män har detta oftast inneburit att vända sig bort från den intellektuella världen, som styrdes av egot, till känslornas värld. För kvinnor har detta oftast inneburit att vända sig bort från känslornas värld där deras egon var förhärskande, till det intellektuella. Denna instinktiva vändning till det motsatta har, genom den heliga andens medling, kommit att tjäna er. När ni vänt er inåt snarare än utåt för att finna vad ni behöver för att befria er från egots herravälde, har ni vänt er mot helheten. På samma sätt som omfamningen av både de manliga och kvinnliga egenskaperna inom er leder till en sammanslagning av dessa och till att en helhet uppnås, på samma sätt uppstår sedan en helhet mellan tanke och handling, inspiration och manifestation.

Inga kommentarer: