tisdag 26 oktober 2021

Är kärlek bara en vacker teori?

 

Är kärlek bara en vacker teori?

Författaren till ”En kurs i kärlek” hävdar motsatsen:

Ordet kärlek är en del av det problem du har med den här kursen. Om jag skulle ta ordet kärlek och byta ut det mot en teknisk term som låter avancerad, och säga att detta är det stoff som binder samman världen till en enhet, skulle det vara lättare för dig att acceptera. Om jag skulle säga att du inte känner till den här avancerade termen och att det är därför som du har trott på din separation snarare än på din enhet med allting, vore det mycket mera troligt att du skulle nicka och säga: ’Jag var bara okunnig om det här, som alla andra.’ Om en vetenskapsman skulle tala om för dig att en positiv energi hade upptäckts som kunde bevisa din förbindelse med allting i universum, och gav den ett tjusigt namn, skulle du säga: ’Det har gjorts en ny upptäckt och jag är villig att tro att det kan vara sant, i synnerhet om andra också kommer att tro att det är sant.’

Jesus fortsätter med att säga:

Du känner dig lite lurad när du får veta att kärleken är svaret. Du känner dig lite tillrättavisad när du får veta att du inte känner kärleken. Du känner dig lite förd bakom ljuset när du tänker att kärleken kanske inte är begränsad till det som du har trott den vara. Du tänker att det är typiskt för en andlig text att tala om för dig att kärleken är svaret, som om det inte har sagts förut. Det här budskapet förkunnades för länge sedan och världen är fortfarande densamma. Hur skulle det här kunna vara det rätta svaret när det är så? Livet är alltför komplicerat för att lösningen skulle kunna vara kärlek.

Hur snabbt skulle du inte återgå till cynism och till att tro att du redan har försökt och misslyckats. För ni tror alla att ni har prövat den här idén som kallas kärlek, och alla tror ni att ni har bevis på att den inte alls är svaret. Vad är ditt bevis? Dina egna misslyckade försök att vara lycklig och bedrövelsen i den värld du ser.

Guds vilja för dig är att du ska vara lycklig, och detta kan du vara säker på. Att rätta din vilja efter Guds vilja är ingenting annat än att göra detta säkra tillstånd till ditt hem. Detta är ingenting annat än en önskan som går i uppfyllelse, och när det är det enda du önskar kommer den att bli uppfylld. Och när denna gåva beviljas dig får du vila och kan lägga av dig alla tunga bördor som du har burit.

Medge nu din längtan efter att få vila, en längtan som skulle kunna få dig att gråta och få dig att vilja sova i all oändlighet. Om du bara förstod vilken energi som krävs för att hålla din illusoriska värld på plats, skulle du förstå vilken vila som helt enkelt kommer av att du ger upp ditt behov av att göra det. Din längtan efter säkerhet är en del av ditt motstånd mot varje idé som tycks handla om förändring. Du anstränger dig för att behålla det lilla du tror att du vet och likväl inser du djupt inom dig att du ingenting vet med den säkerhet du söker.

All slags osäkerhet är tvivel på ditt Själv. Det är därför denna kurs syftar till att fastställa din identitet, utifrån det kommer resten att följa. Denna kurs tycks, som sådan, kräva en förändring på alla plan, och ändå räcker det med en enda förändring för att alla de andra ska följa – och utan någon som helst ansträngning från din sida. Och inte ens denna enda förändring är någon förändring över huvud taget, ty den försöker enbart avlägsna alla förändringar som du bara tror att du har gjort i Guds skapelse. Denna förändring söker endast återlämna dig till ditt Själv.

Inga kommentarer: